De versobering van de pensioenregels per 1 januari 2015 gaat ook partners raken via het nabestaandenpensioen.
Dat stelt verzekeraar Aegon maandag, op basis van een eigen analyse van de beoogde invoering van nieuwe regels voor de pensioenopbouw.
Het kabinet Rutte 2 pakt de versobering van het pensioen op twee manieren aan. Op de eerste plaats wordt het bedrag dat werknemers jaarlijks maximaal mogen opbouwen voor hun pensioen verlaagd. Dit mede met het oog op de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar.
Daarnaast geldt vanaf 2015 dat over het loon boven de 100 duizend euro geen fiscale steun meer wordt gegeven bij de opbouw van pensioen via de werkgever. Het wordt daarmee onaantrekkelijk om loon boven de 100 duizend euro in te zetten om pensioen op te bouwen bij een pensioenfonds.
Nabestaandenpensioen: gat vanaf 2015
Werknemers die in hun pensioenregeling hebben opgenomen dat hun partner een nabestaandenpensioen krijgt, als de werknemer overlijdt, worden ook geraakt door deze nieuwe regels, aldus Aegon. De invloed op het nabestaandenpensioen is zelfs groter dan op het ouderdomspensioen, afhankelijk van de manier waarop het nabestaandenpensioen wordt opgebouwd.
Aegon becijfert dat bij het overlijden van een 40-jarige werknemer die 150 duizend euro verdient, voor diens partner een nabestaandenpensioen resteert dat ongeveer 1.500 euro per maand lager is. Dat wil zeggen: als de werknemer na 1 januari 2015 overlijdt en de nieuwe pensioenregels gelden.
Maar ook voor werknemers die minder verdienen zijn de consequenties fors, vooral als het gaat om jongere werknemers. "Ook de nabestaanden van een jonge werknemer die overlijdt, krijgen (...) te maken met een veel lager nabestaandenpensioen als het overlijden plaatsvindt na 1 januari. Het kan gaan om duizenden euro's per jaar in deze gezinnen", stelt directeur Maarten Edixhoven van Pensioen Aegon Nederland.
Hoe het precies uitpakt, heeft onder meer te maken met de manier waarop het nabestaandenpensioen wordt opgebouwd. Het nabestaandenpensioen kan namelijk daadwerkelijk via een spaarpot worden opgebouwd of met een soort risicoverzekering worden afgedekt. Zie hier voor rekenvoorbeelden over de effecten hiervan.
lees ook
Pensioenfonds voor zzp'ers: 5 redenen om mee te doen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl